Search
Close this search box.

Pendidik wajar diutamakan dapat vaksin COVID-19

Facebook
Twitter
LinkedIn

KUALA LUMPUR: NUTP menyokong saranan guru perlu diutamakan untuk memperoleh vaksin COVID-19, selepas petugas barisan hadapan.

Setiausaha Agung NUTP, Harry Huat Hock cadangan itu memberi perlindungan kepada warga guru, agar dapat meneruskan sesi pengajaran dan pemudahcaraan (PdPc) dengan segera.

“Ini akan membantu melindungi guru daripada jangkitan virus, sekali gus membolehkan mereka mengajar secara bersemuka dan sekolah terus dibuka,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Pengarah Eksekutif Tabung Kanak-Kanak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNICEF), Henrietta Fore semalam mengesyorkan guru diutamakan untuk memperoleh vaksin COVID-19, selepas petugas barisan hadapan.

Menurut UNICEF, ketika kemuncak gelombang pertama pandemik itu pada akhir April lalu, penutupan sekolah telah menjejaskan pembelajaran hampir 90 peratus pelajar di seluruh dunia.

Ketika ini, menurut UNICEF, kelas masih tutup kepada hampir satu bagi setiap lima pelajar sekolah di seluruh dunia atau 320 juta kanak-kanak.

Selain itu, sesi pembelajaran secara dalam talian mempunyai banyak kelemahan seperti peranti dan gadet yang tidak mencukupi, kelemahan jaringan internet, masalah disiplin, dan kehadiran pelajar yang menyebabkan sesi PdPc ini terganggu.

“Langkah ini bagi memastikan murid sekolah tidak terus tercicir dan sesi persekolahan dapat dibuka semula,” kata kenyataan itu.

Huat Hock berkata, NUTP memohon pertimbangan khas Kementerian Kesihatan, agar memberikan keutamaan kepada warga pendidik untuk memperoleh vaksin COVID-19, demi meningkatkan sistem pendidikan Malaysia. BH Online 16 Disember 2021

More to explorer

Jadual peperiksaan SPM 2021

Berikut jadual terkini Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) bagi tahun 2021. Selamat maju jaya kepada semua pelajar. Sumber – Kementerian Pendidikan Malaysia, 11

Kalendar akademik sesi 2022/2023

Berikut adalah takwim persekolahan bagi tahun 2022 seluruh negara yang dikeluarkan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia.